EuroPhotoHub

Waar een foto meer zegt dan 1000 woorden!

Waarom heb je een inenting gele koorts nodig?

Een inenting gele koorts is een vaccinatie die wordt gegeven om bescherming te bieden tegen de gele koorts-ziekte. Gele koorts is een virale infectie die wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde muggen. De ziekte komt voor in Afrika en Zuid-Amerika en kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder bloedingen, shock en orgaanfalen. Een inenting gele koorts kan deze complicaties verlichten en zelfs compleet voorkomen.

Waarom is een inenting gele koorts belangrijk?

Een inenting gele koorts is belangrijk omdat er momenteel geen specifieke behandeling voor de ziekte is. Het vaccin biedt bescherming tegen gele koorts en vermindert het risico op ernstige complicaties of overlijden als gevolg van de ziekte. Daarnaast is een inenting gele koorts verplicht voor reizigers die naar bepaalde landen gaan. Veel landen in Afrika en Zuid-Amerika vereisen een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts voordat een reiziger het land kan binnenkomen. Dit is om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar gebieden waar het momenteel niet voorkomt.

Wat is gele koorts eigenlijk?

Gele koorts is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het gele koorts-virus. Het virus wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde muggen, voornamelijk de Aedes en Haemagogus muggen. Gele koorts komt voor in delen van Afrika en Zuid-Amerika, en kan worden opgedeeld in twee vormen: stedelijke gele koorts en jungle gele koorts. Stedelijke gele koorts komt voor in stedelijke gebieden en wordt verspreid door Aedes aegypti muggen, die ook verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van dengue en chikungunya. Jungle gele koorts wordt overgedragen door Haemagogus muggen en komt voor in bosgebieden. Mensen die in of in de buurt van deze gebieden wonen of reizen, lopen het risico om besmet te raken met gele koorts. Symptomen van gele koorts kunnen variëren van mild tot ernstig. De meeste mensen die geïnfecteerd raken met het virus hebben helemaal geen symptomen. Bij mensen die wel symptomen ervaren, kunnen deze variëren van koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn tot geelzucht, bloedingen en shock. De incubatietijd voor gele koorts is gemiddeld 3 tot 6 dagen. Na deze periode kunnen de symptomen optreden en deze kunnen van enkele dagen tot enkele weken duren. In ernstige gevallen kan gele koorts leiden tot de dood.

Welke reisvaccinaties heb je nog meer nodig?

Voor reizen naar sommige landen wordt de DTP vaccinatie aangeraden. In Nederland krijgt, in principe, iedereen de D(K)TP vaccinatie als kind al, maar dat geldt niet voor andere, veelal armere, landen. Het gevolg is dat ziektes die hier zijn uitgeroeid daar nog steeds kunnen voorkomen. De DTP vaccinatie beschermt tegen Difterie, Tyfus en Polio.

Related Posts